Jaki GPS wybrać??

nanotechnologie, okrągłe jachty...

Jaki GPS wybrać??

Postprzez Stefan 16 maja 2010, o 12:40

Myślę że to dobre miejsce na taki wątek. Wiem że psiadać już pewne doświadczenia w tej dziedzinie i z tej wiedzy mogli by skorzystać inni.
Borykam się z następującym problemem chcę zakupić GPSa ale takiego co zda egzamin i na wodzie i w górach , takiego który nie będzie co chwile gubił zasięgów, wariował z powodu wyładowań atmosferycznych, takiego który jest prosty w obsłudze i ma dużą pamieć wewnętrzną do zapamiętywania punktów ale i takiego który przyda się na wodzie na Mazurach, na Morzu z tego co się orientuje na tym rynku przoduje chyba firma GARMIN ale czy są może jeszcze jakieś inne dobre, jakie są ceny?,gdzie można dostać?, może znacie jakieś hurtownie? Jeśli posiadacie już jakieś tego typu uniwersalne GPSy wypowiedzcie się wady zalety, jaki model zapraszam do dyskusji:)
Stefan
kołysze maszty w rytm pewnej pieśni

Re: Jaki GPS wybrać??

Postprzez kusza 23 maja 2010, o 00:01

dobre GPS robi też Magellan, choć faktycznie Garmin jest liderem. ja posiadam eTrex'a venturo i jestem zadowolony, choć to już staruszek i czasem się mu "film urwie". myślę, że w miarę jak będzie potrzeba i fundusze wymienię go na Garmina 76 (najlepiej CSx)
Oczywiście o gustach się nie rozmawia, każdy oczekuje czegoś innego i jak się odpowiednio mocno wkręcimy w temat to okaże się, że w góry trza mieć inny GPS, na Mazury inny, a na Morze jeszcze inny... Marketing ma swoje dziwne prawa, o których się zdroworozsądkowcom nie śniło.
Myślę, że każdy z e-trex'ow przynajmniej na moje potrzeby nadałby się całkiem nieźle do rejsów i wędrówek, choć wówczas warto kupować mapy górskie (mówię o papierowych) kompatybilne z urządzeniem, czyli w jakimś systemie zapisu (najczęściej WGS 84), który umożliwia współpracę.
z własnego doświadczenia powiem, że dla mnie najistotniejsze było jak długo na bateriach może pracować, i Ci co pływali na Adularze, chyba pamiętają dlaczego :)
Pozdrawiam
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
kusza
Moderator

Powrót do Nowinki techniczne