Gdynia

subiektywne oceny i krótkie opisy odwiedzonych portów...

Gdynia

Postprzez kusza 31 paź 2008, o 10:18

Zaczynamy od Gdyni, bo chyba większość osób zna ten port.
54 30N 18 32E
Jeden z głównych polskich portów jachtowych. Dla żeglarzy toalety bezpłatne, prysznic o ile dobrze pamiętam płatny dodatkowo. W Marinie kilka sklepów żeglarskich, blisko do knajp i "rybnych budek". Zawsze dużo żeglarzy i jachtów. Stacja benzynowa, woda i prąd na kei (o ile nie ma awarii). Ze względu na stosunkową łatwość wydostania się z Gdyni (PKP) dobry port na wymianę załóg.
Ostatnio edytowano 31 paź 2008, o 10:21 przez kusza, łącznie edytowano 1 raz
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
kusza
Moderator

Re: Gdynia

Postprzez kusza 31 paź 2008, o 10:21

Subiektywnie
Trochę przereklamowany, po przebudowie falochronu praktycznie niedostępny przy silniejszym wietrze (wąskie i płytkie wejście) w sezonie znalezienie miejsca niezwykle trudne, port zdecydowanie za mały na potrzeby żeglarzy, niemniej warto odwiedzić, bo choć atmosfera w nim coraz słabsza to nadal czuć żeglarskiego ducha...
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
kusza
Moderator

Re: Gdynia

Postprzez Stefan 2 lis 2009, o 13:45

Port w Gdyni no cóż moim zdaniem bardzo mały i ciasny jak już Kusza wspominałeś atmosfera w samym porcie super,często koncerty i imprezy.Co do kibli zdecydowanie bardziej podoba mi się stan w porcie w Świnoujściu(mam na mysli przedewszystkim czystość).Jeśli chodzi o podejście do portu to rozmawiałem z Kapitanem Głowackiego i z innymi wyajdaczami i też potwierdzają że wejście bywa czasem kłopotliwe.
Stefan
kołysze maszty w rytm pewnej pieśni

Powrót do Porty